Ruiters willen met protestactie aanpassingen van regels in grensgebied

Protestactie

Ruiters willen met protestactie aanpassingen van regels in grensgebied

In het oosten van Nederland gebeurt het voor je er erg in hebt: je bent de grens over en je bevindt je nu in Duitsland. Het is toevallig dat je over de grens gaat, je hoeft er niet over na te denken. Ben je te paard dan is dat anders: zonder speciaal gezondheidscertificaat mag je officieel niet te paard niet in Duitsland komen. Wist jij dit?

“Te gek voor woorden vinden de paardensportliefhebbers aan beide zijden van de grens. Met een grote protestactie zondag bij Pferdehof Montferland in Elten willen ze voor elkaar krijgen dat de de regels worden aangepast. Vrij paardrijden over paden in het grensgebied moet (gratis) kunnen, vinden ze”, aldus De Gelderlander.

Er bestaat een regel dat je te paard in Duitsland en Nederland een verklaring moeten hebben als je de grens over gaat. Deze verklaring krijg je niet zo maar. Hier is een onderzoek voor nodig. De kosten bedragen tussen de € 70 en € 130 euro. Deze verklaring is 10 dagen geldig.

Uiteraard zijn veel ruiters niet bekend met deze regeling en rijden onwetend over grensoverschrijdende ruiterpaden. Doe je dit, dan loop je het risico op een boete van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Dit wordt gezien als het plegen van een economisch delict. In het verleden deden zich geen problemen voor totdat de NVWA een paar jaar geleden wel een keer controleerde en boetes uitschreef. Er wordt nu gestreden voor afschaffing van deze regel.

Bent u “slachtoffer” geworden van deze regel? Neem contact op met Willeke Krieger, 06 15872469.